Les – zelena odločitev
| Članek je bil prebran 1.267 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Les je naravna surovina, ki jo pogosto premalo cenimo. Pri nas imamo veliko gozdov in lesa, zato jemljemo to naravno surovino za precej samoumevno. Vendarle se les kot material vse bolj vrača nazaj na področje oblikovanja in gradnje, tako da je danes velik del novogradenj in notranje opreme že delno ali povsem narejenih iz lesa. Les tako ni samo modra, ampak tudi najbolj zelena odločitev.

Dom iz lesa

Ker je les obnovljiv vir, je gotovo do okolja najbolj prijazen gradbeni material. Za sečnjo, vzdrževanje dreves in prevoz lesa se porabi malo energije, če to primerjamo s pridelavo in predelavo drugih materialov. Tako je za 1 m3 lesa potrebe kar 320-krat manj energije kakor za proizvodnjo iste količine jekla. Za gradnjo hiš iz lesa se tako danes odloča vse več ljudi, saj se zavedajo, da s to odločitvijo prispevajo k varstvu okolja.

lesLesena gradnja pomeni tudi leseno stavbno pohištvo: naj lesena okna in lesena vrata. Zaradi značilnosti lesa kot materiala, ima takšna hiša velike akumulacijske sposobnosti. To pomeni, da les lahko dobro ohranja razmerje med zunanjimi temperaturami in konstantno notranjo temperaturo. Les je odličen material tudi za absorbiranje vlage, če jo je v prostoru preveč, po drugi strani pa jo v prostor lahko tud vrne, ko jo je premalo. Les je živ material in diha z družinskimi člani, ki živijo v leseni hiši. Lesena hiša je tudi najboljši garant zoper plesen, kondenzacijo in vlago.

Leseno pohištvo dela ljudi srečnejše

Študije in raziskave, ki so jih izvajali na Japonskem in na Norveškem, so presenetljivo pokazale, da les vpliva na zdravje in splošno srečno počutje ljudi. Ljudje, ki so živeli v estetskem in naravno opremljenem okolju, so bili s svojim življenjem bolj zadovoljni kakor tisti, katere so obdajali umetni materiali, beton, ipd.

Les – najboljša zaščita pred naravnimi katastrofami

Čeprav se na prvi pogled nemara ne zdi tako, pa je les izjemno odporen material – še posebej odporen se izkaže, ko gre za vlago, potres, požar in druge naravne ujme. Lesena konstrukcija hiše je izjemno stabilna in v omenjenih primerih pogosto premaga druge tipe gradnje in druge materiale.

© 27. 04. 2024 - Abecedarium.si. Oglaševanje.