Kar dolgo časa me je prijateljica navduševala nad obiskom bližnje kitajske restavracije. Iskreno povedano sem se obisku kitajske restavracije pri nas precej časa kar nekoliko izogibala. Večkrat sem namreč potovala po Aziji, zato sem dobro poznala okuse, začimbe in način priprave kitajskih oziroma vzhodnih jedi. Obisku kitajske restavracije sem se tako nekoliko upirala, da ne bi doživela prevelikega razočaranja, ko bi poskušala tukajšnjo pripravo njihovih jedi.
Vendarle se obisku tovrstne restavracije nisem mogla več izmakniti, ko me je tja za svoj rojstni dan povabila prijateljice in mi zagotovila, da nad njihovo ponudbo in pripravljenimi jedmi gotovo ne bom razočarana. Tako sem vendarle zbrala pogum in odšla v bližnjo kitajsko restavracijo. Po eni strani sem se obiska takšne restavracije izogibala zaradi zgoraj navedenega razloga, po drugi strani pa me je vedno skrbela kakovost jedi, ki jih nudijo v tovrstnih restavracijah, posebej zaradi mnogih afer v tujini, kjer so pri kitajskih restavracijah odkrili marsikatero higiensko napako oziroma napake v sami kvaliteti dobavljenih jedi. Vendar sem bila ob prvem obisku dotične kitajske restavracije pri nas precej presenečena. Najprej me je navdušilo mirno, vzhodno vzdušje, ki se ga je trudilo osebje pričarati s kitajsko glasbo, mnogimi tradicionalnimi okrasnimi predmeti in z notranjo opremo restavracije, ki je močno spominjala na restavracije, ki sem jih srečala na mojih potovanjih po Aziji. Tako sem se z nekoliko lažjim srcem posvetila tudi naročanju hrane.
Seveda me je najbolj zanimalo, kakšna je ponudba kitajske hrane pri nas. Ob pregledovanju jedilnika sem bila tako pozitivno presenečena, saj je restavracija ponujala zares veliko paleto najrazličnejših predjedi, glavnih jedi, plošč za več oseb in sladic. Med predjedmi sem želela poskusiti njihove spomladanske zavitke, ki jih ocvrejo v vročem olju. Prijateljica je naročila še ocvrte mesne žepke in rakov čips, tako da sem pri njej poskusila tudi to. Poleg tega pa so med predjedmi ponujali še mnogo različnih jedi, kot na primer ocvrto zelenjavo, ocvrte girice in ocvrt krompirček, ki sicer ni tradicionalna kitajska jed, ampak je po drugi strani poskus prilagoditve vzhodnih, azijskih menijev našim okusom in prehranjevalnim navadam. Kdor se nikakor ne more odločiti za katero od navedenih predjedi, ima na voljo še zmeraj mnogo različnih juh – tako strežejo pekočo kislo juho, juho z mesnimi žepki, juho z bambusom in gobami, jajčno juho, zelenjavno juho (s piščancem), morsko ali koruzno juho. Ponudbo dopolnjujejo tudi s solatami – preizkusila sem solato iz sojinih kalčkov in solato iz pekočega zelja ter sem bila nad obema izjemno navdušena.
Ker sama ne prisegam ravno na meso, sem se izognila stranem na katerih ponujajo jedi iz svinjine in govedine. Toda glede na to, da je bila njihova mesna ponudba dolga kar nekaj strani menija, predvidevam, da ponujajo zares veliko različnih mesnih jedi. Kdor ne mara svinjine ali govedine, pa se lahko odloči tudi za račje meso, pripravljeno na različne načine. V kitajski restavraciji strežejo tudi ribje in vegetarijanske jedi ter tofu in enolončnice, sama pa sem se odločila za pražen riž z zelenjavo. Prijateljica je jedla njihove odlične riževe rezance z curry-jem in bila prav tako navdušena nad okusom. Na koncu sva si za piko na i za poobedek naročili še kokosove blazinice in pražene mandlje ter iz restavracije odšli zares zadovoljni in siti. S tem sem podrla lastni predsodek o kitajskih restavracijah pri nas in jih odtlej redno obiskujem.