Predelava živil je pri nas med najbolj pomembnimi industrijskimi panogami. Zavedanje o pomenu samozadostne oskrbe na področju prehrane se vseskozi krepi in tudi potrošniki so dobro osveščeni o pomembnosti lokalne pridelave prehranskih izdelkov. Prevoz hitro pokvarljive hrane je drag in energijsko potraten, zato se zlasti na področju predelave mlečnih izdelkov, pa tudi mesa, uveljavljajo lokalni proizvodni obrati. Preko njih lahko prehranski izdelki lokalnega izvora pridejo do potrošnikov s kar najmanj prevoženimi kilometri. Glavno zaslugo za to imajo napredni stroji za predelavo hrane, ki so postali relativno dostopni. Sploh v mlečni industriji se veliko izdelkov tako predela neposredno na kmetijah ali v lokalnih mlekarnah. Strojni elementi, uporabljeni v mehanizaciji živilske tehnologije, se morajo skladati z ustreznimi higienskimi standardi.
Za predelavo živil je nujno treba uporabiti materiale, ki so higiensko neoporečni, enostavni za čiščenje in ne oksidirajo. Poleg plastičnih mas, ki so narejene prav za ta namen, se veliko uporablja tudi nerjaveča jekla različnih standardov. Pri tovrstnih postopkih pride kovinska površina skoraj vedno v stik z vodo, mnoga živila pa vsebujejo tudi rahlo jedke snovi, ki bi lahko pospešile oksidacijo. Oksidirani kovinski materiali, pa naj bo to jeklo, baker ali medenina, so mehansko bistveno manj obstojni in se z lahkoto izpirajo v maso, ki pride v stik z njimi. Zato so skoraj vse kovinske površine in strojni elementi v živilski tehnologiji narejeni iz nerjavečega jekla ustreznih standardov.
Predelava tekočih živil zahteva posebno skrb glede higiene. Mešalne posode, veliki sodi in cisterne morajo biti zasnovane z mislijo na pogosto čiščenje, zato so narejene iz kakovostnega nerjavečega jekla. Površina, ki prihaja v stik s hrano, mora biti brezhibno spolirana, tako da se v največji možni meri zmanjša prijemanje morebitnih trdnih delcev. Tudi čiščenje tako obdelane površine je veliko bolj enostavno. Glavni strojni elementi, ki se uporabljajo pri pripravi tekoče hrane, so ventili, različna mešala, hitri priklopi za cevi in drobni material za pritrditev. Tudi posamezni vijaki morajo biti ravno tako narejeni iz nerjavečega jekla ter se kar se da tesno prilegati površini. Povsod, kjer se pretakajo tekoči produkti, morajo biti zraven še tesnila. Ta so narejena iz posebne gume ali plastičnih materialov, ki morajo biti testirani na visoke temperature. Iz njih se nikakor ne smejo izpirati nezaželene primesi, ki bi lahko onesnažile končni produkt.
Naprave za predelavo mesa morajo poleg splošnih higienskih standardov izkazovati še dodatno površinsko odpornost. Sekljanje in mletje mesa z mlini na polž in kuterji je zelo pogosto in strojni elementi v teh napravah morajo premagovati tudi večja mehanska trenja. Tu prihaja do nevarnosti izpusta drobnih trdnih delcev kovine v živila. Zato morajo biti najbolj obremenjeni strojni elementi še dodatno površinsko obdelani, da se prepreči tovrstno onesnaženje. Najbolj so na udaru rezila, poleg njih pa je posebna skrb namenjena še ploščam za mletje ter polžem v mesoreznicah. Površine teh strojnih elementov so obdelane s posebnimi postopki za povečanje trdote.